Home


Polynesien i et historisk perspektiv
Polynesisk navigation og søfart
Ara-Moana i Fransk Polynesien
Projektets historie
Tekniske specifikationer for Ara-Moana
Diasshow fra bygning af Ara Moana
>Baggrund

Tekniske specifikationer for Ara-Moana
Forfatter: Bo Præst Nielsen
Sidst revideret: 21-10-2003

Ara-Moana er en replica af en oprindelig dobbeltkano fra Tonga og Samoa øgrupperne, hvor ifølge Elsdon Best ("The Maori Canoe") de bedste søfolk i Polynesien boede. Bredden er ca. en tredjedel af længden, hvilket giver god stabilitet. De anvendte materialer er af praktiske og sikkerhedsmæssige grunde moderne, men uden at fravige målet om en "funktionsrigtig" replica af det oprindelige fartøj.

De to kanoskrog er bygget som en sandwich konstruktion af divinycell og glasfiber, og forbundet med 19 tværbjælker surret fast med ca. 5 km nylongarn. Båden styres ved hjælp af sejlene og tre styreårer agter, to korte på indersiden af hver kano og én lang åre midtskibs (Babayan et al., Journal of Polynesian Society 1986).

Ara-Moana er udstyret med to A-master, hver med et ben i hver kano. A-master er kendt fra bl.a. New Guinea ("Cook´s Voyages") og Hawaii (Best: "The Maori Canoe"). Sejlene er såkaldte krabbeklosejl eller halvmånesejl, der findes overalt i Stillehavet. To buede bomme danner et V med spidsen vendt mod dækket, således at det største sejlareal er øverst.

Ara Moana tegning
Tegning af Ara Moana i profil


Længde 21 m
Bredde 7 m
Vandlinie 18 m
Skroghøjde 2 m
Forsejl 36 m2
Agtersejl 22 m2
Skrogtykkelse sider 40 mm
Dybgang 0,8 m
Dæksareal 130 m2
Deplacement 16.500 kg
Nettotonnage 5 registerton
Bruttotonnage 17 registerton

Søg

Sprog
English
Dansk